Цукаленко Олена Владиславівна –

лікар-офтальмолог дитячий, має першу кваліфікаційну категорію, стаж роботи 29 років. Надає спеціалізовану медичну допомогу дітям з захворюваннями очей. А також проводить диспансерний нагляд, санітарно – просвітню роботу з питань профілактики захворювань очей.

Офтальмологічна допомога – це комплекс заходів для забезпечення надання своєчасної та якісної медичної допомоги пацієнту, який має захворювання, травму, опік ока чи орбіти, порушення зору, загрозу втрати зору внаслідок загальних захворювань судинного, ендокринного, неврологічного ґенезу, з використанням новітніх стандартизованих медичних технологій для лікування цих порушень.

Основні напрямки роботи офтальмологічного кабінету:

– розробка та проведення заходів з питань профілактики, діагностики та лікування хворих;

– виявлення, діагностика порушень зору та забезпечення повноцінної корекції з метою збереження працездатності та високої якості життя пацієнта;

– запровадження та використання сучасних методів діагностики і корекції зору;

– підбір пацієнтові сучасних, сертифікованих засобів корекції зору;

– постійний контроль ефективності та безпечності використання засобів корекції зору;

– своєчасне виявлення ускладнень та направлення хворих за медичною допомогою до закладів – хорони здоров’я відповідного рівня медичної допомоги.

– забезпечення невідкладної допомоги при травмах, опіках ока та гострих проявах окремих захворювань.

Надання медичної допомоги хворим із захворюваннями та травмами органу зору в амбулаторних умовах надається в обсязі, передбаченому клінічними протоколами, затвердженими наказом Міністерства охорони здоров’я України від 15.03.2007р. «Про затвердження протоколів надання медичної допомоги за спеціальністю «Офтальмологія».

Для ретельного огляду пацієнтів у кабінеті використовується сучасний прилад – авторефрактометр HUVITZ HPK-1. Зняття показань здійснюються на основі інноваційної системи призм, що обертаються. Технологія базується на принципі інтелектуального управління, який гарантує високу точність результатів та швидкість роботи приладу. Повнокольорова камера та покращене джерело світла LED використовуються для огляду в кольорі, моніторингу загального стану ока.

Також в роботі використовується офтальмоскоп Pan Optic 11812-VSM. Запатентована технологія Axial PointSourse забезпечує збільшення зображення очного дна в 5 разів в порівнянні зі стандартним офтальмоскопом при нерозширеній зіниці ока.

До лікаря-офтальмолога необхідно звернутися у таких випадках:

-травма ока;

-попадання чужородного тіла;

-різь та біль в очах;

-запалення;

-почервоніння;

-припухлість повік;

-сльозоточивість;

-дитина постійно тре очі;

-дитина не може повністю закрити один або обидва ока;

-близько підходить до телевізора або підносить до очей книгу;

-поява мушок перед очима;

-ознаки косоокості;

-відсутність рефлексу спостереження;

-з’явилися головні болі або болі у надбрівних дугах та ін.

Своєчасне відвідування і звернення до лікаря – офтальмолога допоможе виявити на ранніх стадіях захворювання ока.