Моначін Ганна Василівна 

Лікар-алерголог дитячий

Моначін Ганна Василівна – лікар-алерголог дитячий.

Надає кваліфіковану допомогу пацієнтам, організм яких відрізняється патологічною сприйнятливістю до речовин-алергенів різної природи. До цих алергенів відносяться пилок рослин, холодовий фактор, шерсть тварин, пил, деякі харчові продукти, побутова хімія, косметичні засоби, окремі ліки, а також речовини, що виділяються при укусах комах і т. д.

Консультація лікаря-алерголога проводиться пацієнтам, у яких при контакті з алергенами спостерігаються сльозотеча, чхання, утруднене дихання, задишка, кашель, виділення з носа, свербіж і печіння шкіри, почервоніння і набряклість. Також консультація алерголога рекомендується при наявності сезонного риніту, кон’юнктивіту, свербіння в очах, які з’являються після початку цвітіння певних рослин.

Дитячий лікар-алерголог спеціалізується на лікуванні полінозу, атопічного дерматиту, кропив’янки, набряку Квінке, алергічних реакцій на харчові продукти, лікарські препарати, косметичні засоби для догляду, шерсть тварин, пилок рослин, пил. Також фахівець бере участь в лікуванні бронхіальної астми. Для діагностики лікар-алерголог проводить огляд ураженої ділянки, призначає скаріфікаційні, аплікаційні тести. Після закінчення гострої фази виконуються провокаційні проби.

Прийом у алерголога починається з опитування клінічних симптомів, огляду патологічних вогнищ шкірних покривів, проведення аускультації, пальпації для визначення ступеня ураження. Для подальшої діагностики лікар-алерголог призначає лабораторні аналізи, інструментальне обстеження, дослідження функцій зовнішнього дихання (спірометрія, пікфлуометрія), провокаційні тестування. Для отримання повної картини стану лікар-алерголог призначає клінічний, біохімічний аналіз крові, аллергенспеціфічні аналізи.

Для лікування аллергопатології хворому даються рекомендації щодо усунення потенційно небезпечних алергенів. З урахуванням результатів діагностики коригується харчовий раціон пацієнта, проводиться заміна деяких ліків на їх аналоги. Для зняття симптоматики призначається медикаментозна терапія (антигістамінні засоби у вигляді таблетованої форми, крапель для очей, спрею для носа, мазей, а також підбір глюкокортикостероїдів при необхідності).


Прийом лікаря-алерголога проводиться в кабінеті №23 відділення №5 поліклініки КНП ММР “МДЛ №2”.

На базі поліклініки відкрита «Школа атопії», головна мета якої – інформування батьків про причини сухості шкіри, атопічного дерматиту у дітей, тактику лікування і профілактики захворювання. Надалі передбачається адаптація кожної лекції по сезону, пори року щоб теми, які розглядаються, були максимально інформативними, актуальними і корисними.